ΚΑΜΠΟΤΖΗ 8 – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Front Picture: 

"Τώρα που φτιάχνεις το σπίτι σου, θα βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να τελειώσει γρήγορα. Κι αύριο, άμα τύχει κάποιος άλλος συγχωριανός σε ανάγκη, τότε θα βοηθήσεις εσύ με τη σειρά σου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους". Το λες και σχέσεις αμοιβαιότητας. Ή αλλιώς οικονομία της αλληλοβοήθειας. Που εξακολουθεί ευτυχώς να ανθεί στις μικρές κοινότητες της Καμπότζης.

 

Κείμενο: Ισαβέλλα Μπερτράν

Φωτό: Κώστας Ζυρίνης

 

 

Σε λίγες μέρες ο Βίσνα παντρεύεται και έχει πλέον ανάγκη από μια δικιά του κατοικία να στεγάσει την καινούργια φαμίλια που θα δημιουργήσει.

 

Για να στήσει το νέο σπιτικό του στο χωριό του, το Πνομ Ντα, στη νότια Καμπότζη, ο Βίσνα δε χρειάστηκε ν’ αγοράσει οικόπεδο, ούτε να καταθέσει αίτηση στην πολεοδομία για να εκδοθεί άδεια οικοδόμησης. Πολύ περισσότερο δεν πήγε στην τράπεζα για να ζητήσει στεγαστικό δάνειο.

 

 


 

Με τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας, απλά διάλεξε ένα μέρος που του άρεσε κάπου κοντά στο ποτάμι, θυσίασε επί τόπου μια κότα για να εξασφαλίσει τη θεία εύνοια και μετά ανέβηκε ψηλά στο λόφο για να προσευχηθεί στον αρχαίο ναό. Κατόπιν τούτων, οι οικοδομικές εργασίες μπορούσαν πλέον να ξεκινήσουν.

 

Φυσικός αρωγός στο εγχείρημά του κατ’ αρχήν τ’ αδέλφια του, αλλά και διάφοροι συγγενείς, γείτονες και φίλοι.

 

Όλοι, εκ περιτροπής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βοηθήσουν ώστε το νέο σπίτι να είναι έτοιμο έγκαιρα.

 

Κι ο Βίσνα στο μέλλον, όταν χρειαστεί, θα ξεπληρώσει, βοηθώντας κι αυτός με τη σειρά του, σε κάποια άλλη κατασκευή.

 

Όσο στήνεται ο σκελετός της καλύβας, μερικοί ετοιμάζουν τα χωρίσματα και το πάτωμα από μπαμπού ενώ άλλοι φροντίζουν για τη στέγη, πλέκοντας μεταξύ τους σειρές από φύλλα μπανανιάς και κοκοφοίνικα. Με τη σωστή τεχνική, η στεγανοποίηση που πετυγχάνεται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι απόλυτη και δεν θα περνάει σταγόνα νερό στο εσωτερικό κατά την περίοδο των βροχών.

 

Η ίδια πατέντα με μικρές παραλλαγές απαντάται κι αλλού, στο Βιετνάμ, στο Λάος, στην Ινδονησία. Σπίτια δομημένα αποκλειστικά από τις πρώτες ύλες που η γύρω φύση παρέχει απλόχερα: μπαμπού, φύλλα και ξύλο από φοίνικα ή δέντρα με σκληρότερους κορμούς.

 


 

Ελαφριές απέριττες κατασκευές που φτιάχνονται σε λίγες μόνο μέρες, και άλλες πιο πολύπλοκες, σανιδωτές και υπερυψωμένες σε πασάλους, που απαιτούν μερικές βδομάδες για να στηθούν.

 

Φτωχά αλλά λειτουργικά, στα μέτρα των ολιγάριθμων κοινοτήτων χωρικών που τα κατασκευάζουν εδώ και αιώνες, τα λιτά αυτά κομψοτεχνή-ματα συνεχίζουν και σήμερα να κοσμούν τις εκτάσεις της νοτιοανατο-λικής Ασίας. Όσα τουλάχιστον απ’ αυτά αντιστέκονται μέχρι στιγμής στα δυτικά “εκσυγχρονιστικά” πρότυπα της λαμαρίνας και του αλουμινίου. 

 

Για περισσότερες φωτογραφίες: Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα... 

Διαβάστε επίσης: 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 1 - ΠΝΟΜ ΠΕΝ, ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΧΜΕΡ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 2 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ ΣΤΗΝ ΑΝΓΚΟΡ, ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΧΜΕΡ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 3 - ΑΝΓΚΟΡ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν  

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 4 - ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΡΕΝΓΚ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 5 - ΑΜΦΙΒΙΑ ΧΩΡΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 6 - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ 7 - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΩΝ ΧΜΕΡ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν