Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ

Front Picture: 

ΒΟΡΝΕΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ, ΣΕΜΕΝΓΚΟΓΚ, 1999


Της Ισαβέλλας Μπερτράν

 

 

Τον περιμάζεψαν στο Καλιμαντάν, δηλαδή στο ινδονησιακό νότιο Βόρνεο, με προχωρημένη μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος και εμφανή τα σημάδια των εγκαυμάτων από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους ελάχιστους εναπομείναντες βιότοπούς του. Και τον μετέφεραν από την άλλη πλευρά των συνόρων, εδώ, στο Σέμενγκογκ, στο κέντρο περίθαλψης κι αποκατάστασης άγριων ζώων του μαλαισιανού Βόρνεο, ύστατο καταφύγιο για περιπτώσεις όπως η δική του.

 

Επί μήνες ρήμαζε η φωτιά τα αιωνόβια τροπικά δάση της Ινδονησίας στη Σουμάτρα και το Καλιμαντάν, σαρώνοντας κάθε ίχνος ζωής στο πέρασμα της, με ανυπεράσπιστα θύματα - εκτός βεβαίως από τα δέντρα - και την σπάνια πανίδα της περιοχής, με πρώτους και καλύτερους τους υπό κίνδυνο εξαφάνισης ουραγκοτάγκους.

 

Τόσο στα ινδονησιακά όσο και στα μαλαισιανά, δύο γλώσσες με πολλές λεκτικές και γραμματικές συγγένειες, οrang utang σημαίνει κυριολεκτικά “άνθρωπος του δάσους”. Και οι ιθαγενείς της ζούγκλας που έμαθαν από αιώνες να σέβονται και να συμβιώνουν μαζί με αυτά τα υπέροχα θηλαστικά, ξέρουν καλά ότι η ονομασία αυτή δεν έχει μόνο ποιητική σημασία αλλά περιγράφει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη συμπεριφορά και τη νοημοσύνη τους.

 

Έτσι και ο “δικός μου” orang utang με κοιτούσε πίσω από τα κάγκελα, με το πιο σπαραχτικά ανθρώπινο βλέμμα που θυμάμαι να’ χω αντικρίσει. Ένα βλέμμα βουβό, όπου παράπονο, μελαγχολία και επιφυλακτικότητα εναλλάσσονταν με τη δικαιολογημένη απορία για όσα ακατανόητα του είχαν συμβεί.

 

Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια μέχρι να σπάσω τον πάγο της δυσπιστίας του, να τον πείσω για τα ειλικρινή μου αισθήματα,  και να του αποσπάσω την πρώτη έκφραση παιχνιδιάρικης διάθεσης. Η αρχή όμως είναι, ως γνωστόν, το ήμισυ του παντός. Κι έτσι όταν ήρθε πια η ώρα του αποχωρισμού, ο φιλαράκος μου άπλωσε το χνουδωτό του χέρι μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού ανάρρωσης κι επισφραγίσαμε τη σχέση μας με τον πιο κλασσικό ανθρώπινο τρόπο: μια ζεστή τρυφερή χειραψία.

 

Διαβάστε για το Βόρνεο: ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 1, ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 2, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΙΜΠΑΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

Για φωτογραφίες:Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα...