ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

Front Picture: 

ΛΙΜΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

 

της Ισαβέλλας Μπερτράν


Η εξαγωγή κουλτούρας, τρόπου ζωής και συνηθειών προς τις αποικίες ήταν και παραμένει κοινός τόπος των αποικιοκρατών όλων των εποχών. Και ασφαλώς οι Ισπανοί κατακτητές του Περού δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

 

Έτσι εκτός από τη γλώσσας τους, οι απόγονοι του Πιζάρο μετέφεραν στις αποσκευές τους και τον καθολικισμό ως εξαγώγιμο είδος για το Νέο Κόσμο, κάνοντας χρήση κάθε πρόσφορου μέσου – όχι απαραίτητα χριστιανικού - για τη μεταφύτευση του. Από την ιεραποστολική πειθώ μέχρι την ωμή στρατιωτική βία.

 

Κάτι ωστόσο πολύ λιγότερο γνωστό είναι ότι μαζί με τους Ισπανούς διέσχισε τον Ατλαντικό και η Ιερά Εξέταση, ξεκινώντας το θεόπνευστο έργο της στο Περού το σωτήριο έτος 1569. Η δε δράση της κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ δυόμιση αιώνες, μέχρι την κατάργησή της το 1820, ένα μόλις χρόνο πριν οι Ισπανοί υποχρεωθούν να επιστρέψουν κακήν κακώς στην Ιβηρική χερσόνησο ενώ προέλαυναν τα στρατεύματα του Σαν Μαρτίν απελευθερώνοντας τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

 

Ως καθυστερημένοι ειδωλολάτρες που έμελλε να φωτιστούν, οι ιθαγενείς του Περού αντιμετωπίστηκαν κατ’ αρχήν ως έχοντες κατά κάποιο τρόπο το ακαταλόγιστο.

 

Έτσι, μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με την "αληθινή πίστη", δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Ιεράς Εξέτασης που θεσπίστηκε κατά κύριο λόγο για να ελέγχει τους ίδιους τους φορείς του ορθού δρόμου, δηλαδή τους Ισπανούς άποικους.

 

Ένας στους δέκα απ’ όσους συνέρευσαν κατά κύματα στη Νέα Γη ή γεννήθηκαν αργότερα εκεί από Ισπανούς γονείς κατηγορήθηκαν κάποια στιγμή ότι υπέπεσαν σε θρησκευτικό παράπτωμα έπειτα από σχετική καταγγελία, ανώνυμου συνήθως καταδότη. Για να δεχτούν στη συνέχεια τις περιποιήσεις των εντεταλμένων αναμορφωτών ψυχών και σωμάτων στα ιερά μπουντρούμια μέσα στο κέντρο της Λίμα.


 

Σήμερα πια, ο χώρος όπου μεγαλούργησε παλιότερα η Ιερά Εξέταση έχει μεταβληθεί σ’ ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο της Λίμα.

 

Ένα μουσείο ντροπής αλλά και μνήμης, όπου εκτίθεται όλη η θλιβερή γκάμα των μεθόδων “εξομολόγησης” που εφαρμόζονταν για την επιστροφή των ασώτων στο δρόμο του Θεού ή - αναλόγως την περίπτωση - για την πιο γρήγορη αποστολή τους  ενώπιόν του, "εξαγνισμένων" δια της πυράς.

 

Ανατριχιαστικά τα εκθέματα στο ρεαλισμό τους, λιγότερο ωστόσο ανατριχιαστικά από την ίδια την αλήθεια των γεγονότων που προηγήθηκαν και που το μουσείο αυτό μας καλεί να μην ξεχάσουμε. 



Διαβάστε για το Περού:

ΠΕΡΟΥ 1, ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΝΔΟΡΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΠΕΡΟΥ 2 - ΜΑΝΤΡΕ ΝΤΕ ΝΤΙΟΣ, Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΠΕΡΟΥ 3 - ΠΑΡΑΚΑΣ, ΝΑΣΚΑ, ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΠΕΡΟΥ 4 - ΑΡΕΚΙΠΑ-ΚΟΛΚΑ ΒΑΛΕΫ, EL CONDOR PASA | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν


Για περισσότερες φωτογραφίες από το Περού: Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα...