ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΩΡΑΙΑ, ΥΠΑΚΟΥΗ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ

Front Picture: 

Ινδία, Ρατζαστάν.


Η Σουνίτα έχει φορέσει το καλό της σάρι και όλα τα στολίδια της και στέκεται πρόθυμα μπροστά στο φακό. Είναι σπουδαία μέρα σήμερα.

 

Στην αυλή του σπιτιού, ο χορός έχει ήδη στηθεί, με τη συμμετοχή όλων των γυναικόπαιδων της γειτονιάς. Η Σουνίτα γιορτάζει τον επικείμενο γάμο της που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους γονείς της.

 

Οι διαπραγματεύσεις με τους ηλικιωμένους συμπέθερους υπήρξαν ιδιαίτερα παρατεταμένες και σκληρές.  Η κοπέλα είναι βέβαια κούκλα, αλλά τι να το κάνεις όταν προέρχεται από φτωχή οικογένεια, και έχει επιπλέον ένα πολύ δύσκολο ωροσκόπιο. Δυο προηγούμενες ευκαιρίες γάμου, καλύτερες από την τωρινή, χάθηκαν εξ’ αιτίας αυτού του σοβαρού μειονεκτήματος.

 

Τούτη τη φορά όμως, ευτυχώς, η αστρολόγος υπήρξε κατηγορηματική. Μπορεί ο γαμπρός να είναι κάπως σιτεμένος στα σαράντα επτά του για τη μόλις δεκαεξάχρονη Σουνίτα, αλλά τα ζωώδια τους είναι απολύτως ταιριαστά.

 

Επιπλέον έχει σταθερή δουλειά και, το κυριώτερο, είναι από την ίδια κάστα με την μέλλουσα γυναίκα του.

 

Όχι σαν κάτι άλλους ξιπασμένους υποψήφιους που πίστεψαν ότι με τα λεφτά τους θ’αγόραζαν νύφη από ανώτερη κάστα επωφελούμενη από τη φτώχεια της.

 

Με λίγα λόγια, η Σουνίτα είναι πολύ τυχερή.


 

Η μητέρα της χειρίστηκε αριστοτεχνικά το παζάρι.


 

Επικαλούμενη την ηλικία του γαμπρού, πέτυχε έναν εξαιρετικό διακανονισμό της προίκας: Μόλις δεκαοκτώ χιλιάδες ρουπίες, ενώ οι αρχικές απαιτήσεις της συμπεθέρας ήταν τουλάχιστον διπλάσιες.

 

 

Σαν να λέμε δηλαδη σχεδόν κοψοχρονιά, άμα σκεφτείς ότι η τιμή αγοράς των ακριβών γαμπρών (διπλωματούχων ξένων πανεπιστημίων, γιατρών, κατόχων πράσινης κάρτας στις ΗΠΑ κ.α.) ξεπερνάει τις εξακόσιες χιλιάδες ρουπίες στις σχετικές μικρές αγγελίες των εφημερίδων. 

Οι καταχωρήσεις συνοικεσίων ξεκινάνε συνήθως διευκρινίζοντας την κάστα, πριν προχωρήσουν στις υπόλοιπες πληροφορίες, συχνά με ανατριχιαστική ωμότητα:

 

“28 ετών, εκ γεννετής κουφός, ανάπηρος από τροχαίο (ακρωτηριασμός αριστερής κνήμης) αναλαμβάνει όλα τα έξοδα του γάμου αν η νύφη είναι όμορφη και έξυπνη”.

 

“Κύριος 45 ετών, ευπαρουσίαστος και ευκατάστατος (ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος), πάσχων από σεξουαλική διαταραχή (πρόωρη εκσπερμάτωση) αναζητεί σύζυγο νέα (μέχρι 20 ετών), ωραία, υπάκουη, παρθένα και σεξουαλικά αδιάφορη. Δεν απαιτείται προίκα”.

 


Ξαφνικά με ζώνουν τα φίδια. Ρωτάω τη Σουνίτα αν γνωρίζει τον γαμπρό. Παίζει για λίγο αμήχανα με τα χέρια της κι ύστερα χαμηλώνοντας τα μάτια ψιθυρίζει πως όχι. Μα έτσι κι αλλιώς, τι σημασία έχει αφού δεν της πέφτει λόγος; Ο γάμος της είναι υπόθεση των γονιών της. Στο κάτω κάτω, εκείνοι δεν πληρώνουν για να την παντρέψουν;


Διαβάστε για την Ινδία:

ΙΝΔΙΑ 1, ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΧΙ ΣΤΗΝ ΤΖΑΙΠΟΥΡ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΙΝΔΙΑ 2 - ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ, ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΙΝΔΙΑ 3 - ΤΖΑΙΣΑΛΜΕΡ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

Για φωτογραφίες:

Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα...