ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 3, Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ

Front Picture: 

Τον περιμάζεψαν με προχωρημένη μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος και εμφανή τα σημάδια των εγκαυμάτων από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους ελάχιστους εναπομείναντες βιότοπούς του. Και τον έφεραν εδώ, στο Σέμενγκογκ, στο κέντρο περίθαλψης κι αποκατάστασης άγριων ζώων του Βόρνεο, ύστατο καταφύγιο για περιπτώσεις όπως η δική του.

 

Της Ισαβέλλας Μπερτράν 

Το ταξίδι στο Βόρνεο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1999.

 


 

Προηγούνται: ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 1, ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 2, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΙΜΠΑΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

 

Επί μήνες ρήμαζε η φωτιά τα αιωνόβια τροπικά δάση της Ινδονησίας στη Σουμάτρα και το Καλιμαντάν (Νότιο Βόρνεο), σαρώνοντας κάθε ίχνος ζωής στο πέρασμα της, με ανυπεράσπιστα θύματα, εκτός βεβαίως από τα δέντρα, και την σπάνια πανίδα της περιοχής, με πρώτους και καλύτερους τους υπό κίνδυνο εξαφάνισης ουραγκοτάγκους.

 

Τόσο στα ινδονησιακά όσο και στα μαλαισιανά, δύο γλώσσες με πολλές λεκτικές και γραμματικές συγγένειες, οrang utang σημαίνει κυριολεκτικά “άνθρωπος του δάσους”. Και οι ιθαγενείς της ζούγκλας που έμαθαν από αιώνες να σέβονται και να συμβιώνουν μαζί με αυτά τα υπέροχα θηλαστικά, ξέρουν καλά ότι η ονομασία αυτή δεν έχει μόνο ποιητική σημασία αλλά περιγράφει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη συμπεριφορά και τη νοημοσύνη τους.

 

Έτσι και ο “δικός μου” orang utang με κοιτούσε πίσω από τα κάγκελα, με το πιο σπαραχτικά ανθρώπινο βλέμμα που θυμάμαι να’ χω αντικρίσει.

 

Ένα βλέμμα βουβό, όπου παράπονο, μελαγχολία και επιφυλακτικότητα εναλλάσσονταν με τη δικαιολογημένη απορία για όσα ακατανόητα του είχαν συμβεί.

 

Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια μέχρι να σπάσω τον πάγο της δυσπιστίας του, να τον πείσω για τα ειλικρινή μου αισθήματα,  και να του αποσπάσω την πρώτη έκφραση παιχνιδιάρικης διάθεσης.

 

Η αρχή όμως είναι, ως γνωστόν, το ήμισυ του παντός.

 

Κι έτσι όταν ήρθε πια η ώρα του αποχωρισμού, ο φιλαράκος μου άπλωσε το χνουδωτό του χέρι μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού ανάρρωσης κι επισφραγίσαμε τη σχέση μας με τον πιο κλασσικό ανθρώπινο τρόπο: μια ζεστή τρυφερή χειραψία.

  

Για φωτογραφίες: Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα... 

Άλλα άρθρα για το Βόρνεο: ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 1, ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 2, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΙΜΠΑΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν