ΝΑΜΙΜΠΙΑ 8 - ΚΟΚΕΡΜΠΟΥΜ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ-ΦΑΡΕΤΡΑ

Front Picture: 

Σημαδούρες ριγμένες μέσα στο απέραντο και ισόπεδο γυμνό τοπίο της νότιας Ναμίμπια, τα κόκερμπουμ αποτελούν συχνά τα μοναδικά αναγνωριστικά σημάδια των διαδρομών που διασχίζουν μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Κάτι σαν παραλλαγή από τα βότσαλα του Κοντορεβυθούλη.  

 

Της Ισαβέλλας Μπερτράν

Δημοσιεύτηκε στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος αρ. 133 / 10.10.2002

 

http://www.lonelyplanet.com/maps/africa/namibia/map_of_namibia.jpg

 

«Τράβα ίσια για τρία χιλιόμετρα, και μόλις περάσεις το κόκερμπουμ κόψε αμέσως δεξιά. Ύστερα προχώρα για άλλα δύο χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσεις το επόμενο δέντρο και τότε κάνε αριστερά». Κάπως έτσι θα σε κατατόπιζε ένας ντόπιος στον οποίο θα απευθυνόσουν για πληροφορίες σχετικά με την πορεία σου, στην υποθετική βέβαια περίπτωση που θα σου τύχαινε– πράγμα μάλλον απίθανο – να συναντήσεις κάποιον άνθρωπο για να ρωτήσεις οτιδήποτε  μέσα σ’ αυτές τις αχανείς ερημιές.

 

Aloe dichotoma είναι το επιστημονικό όνομα αυτού του μοναχικού τυπικού εκπροσώπου της νοτιοαφρικανικής χλωρίδας, που απέκτησε την κοινή ονομασία του κοκερμπουμ αναφορικά με την χρήση του. Πράγματι, «κόκερ» στα αφρικάαν σημαίνει φαρέτρα, κι αυτόν ακριβώς τον προορισμό είχαν  και έχουν τα ανθεκτικά και ευλύγιστα κλαδιά του δέντρου προμηθεύοντας στην κυνηγετική φυλή των Βουσμάνων την πρώτη ύλη κατασκευής θηκών για τα βέλη τους.

 

Το δέντρο-φαρέτρα φύεται αποκλειστικά σε βραχώδες έδαφος, εκεί ακριβώς όπου τίποτε άλλο δεν αντέχει να φυτρώσει.

 

Τα κοτρόνια που συνήθως συνθέτουν ένα κατ’ εξοχήν εχθρικό περιβάλλον για τα περισσότερα είδη του φυτικού βασιλείου παρέχουν αντίθετα έναν ιδανικό τόπο αγκύρωσης για το χαμηλό σύστημα ριζών του κόκερμπουμ.

 

Ο λείος και παχύς κορμός, που μπορεί να φτάσει τα εννιά μέτρα ύψους, έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει το σπάνιο νερό της βροχής, εφόσον η εφίδρωση κορμού και κλαδιών εμποδίζεται από ένα είδος εξωτερικής στεγανωτικής επικάλυψης σαν κερί. Έτσι εξασφαλίζεται και η εντυπωσιακή αντοχή του δέντρου στα συνηθισμένα σαραντάρια του υδράργυρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Μα το είδος είναι επίσης απόλυτα προσαρμοσμένο στις ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας που καταγράφονται εδώ τον χειμώνα. Τότε που στη διάρκεια ενός και μόνου εικοσιτετραώρου το θερμόμετρο μπορεί να βρεθεί από το συν τριάντα βαθμοί της ημέρας στους μείον πέντε του νυχτερινού παγετού. Κι όμως σ’ αυτήν ακριβώς τη χειμερινή περίοδο – Ιούνης-Αύγουστος για το νότιο ημισφαίριο – σημειώνεται η ανθοφορία του κόκερμπουμ, όταν από τα κλαδιά εκρήγνυνται τα χαρακτηριστικά κίτρινα λουλούδια προσφέροντας ένα από τα ωραιότερα θεάματα του λιτού ναμιμπιανού σκηνικού.

 


 

Για περισσότερες φωτογραφίες: Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα... 

 

Διαβάστε για τη Ναμίμπια:

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 1 - ΕΤΟΣΑ ΠΑΝ, ΤΟ ΠΑΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 2 - ΦΥΛΗ ΧΙΜΠΑ, "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ" | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 3, ΒΟΥΣΜΑΝΩΝ ΕΡΓΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 4 - ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 5 - ΝΑΜΙΜΠ, ΣΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 6 - ΚΟΛΜΑΝΣΚΟΠ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 7 - ΒΙΝΤΧΟΥΚ, Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 9 - ΝΤΟΥΓΟΥΙΣΙΜΠ, Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 10 - ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν