ΝΑΜΙΜΠΙΑ 9 - ΝΤΟΥΓΟΥΙΣΙΜΠ, Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗ

Front Picture: 

Ως κτίσμα, ο πύργος του βαρόνου και λοχαγού Χανς Χένριχ βον Γουόλφ ίσως και να μην ήταν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτος αν είχε οικοδομηθεί στο φυσικό του χώρο. Στη γενέτειρα του κτήτορά του ας πούμε, στη Δρέσδη της Γερμανίας. Ένας μπαρόκ πύργος όμως κτισμένος πριν από εκατό χρόνια, σε απόσταση ένδεκα χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά από τη μητρόπολη, στις παρυφές της ερήμου της Ναμπίμπ, ε όσο νάναι, δεν είναι και ό,τι πιο αναμενόμενο.

 

Της Ισαβέλλας Μπερτράν

Δημοσιεύτηκε στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος αρ. 24.07.2003

 

Κι αν αναλογιστεί κανείς τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονταν με την όδευση των υλικών μέχρι τον τόπο του έργου, τότε το οικοδόμημα αυτό θα πρέπει αυτοδικαίως να θεωρηθεί ως η πραγμάτωση του πιο ακριβού προσωπικού ονείρου ή της πιο απόλυτης κενόδοξης εμμονής – ανάλογα την οπτική του καθένα.

 

Πλην της πέτρας που προερχόταν από λατομείο της περιοχής, όλα σχεδόν τα υπόλοιπα υλικά ταξίδεψαν από την Ευρώπη μέχρι τη αποκαλούμενη τότε Νοτιοδυτική Αφρική δια της θαλάσσιας οδού, για να ξεφορτωθούν στο λιμάνι του Λούντεριτς πάνω στην ακτή του Ατλαντικού, και από κει να συνεχίσουν το ταξίδι τους πάνω σε βοϊδάμαξες, τριακόσια τριάντα χιλιόμετρα μέσα στην έρημο μέχρι το μοναχικό εργοτάξιο στην τοποθεσία Ντουγουισίμπ.

 

Όσο για τους τεχνίτες, επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι απ’ όλη την Ευρώπη -από την Ιρλανδία μέχρι τη Σουηδία, κι από την Ιταλία μέχρι την Δανία - προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύψιστη ποιότητα κατασκευής, χωρίς τσιγκουνιές ως προς το τελικό κόστος.

 

 

Άμα ρέει το χρήμα, όλα γίνονται.

 

Εντάξει, όχι ακριβώς όλα, αλλά σχεδόν.


 

Σ’ αυτό το «σχεδόν» κόλλησε κι ο βαρόνος-λοχαγός που μόλις τελείωσε τον πύργο του, να σου ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος, οπότε βρέθηκε, θέλοντας και μη, επιστρατευμένος υπέρ πατρίδος - και δυο χρόνια αργότερα νεκρός στα πεδία των μαχών.

 

Με αποτέλεσμα ο φιλόδοξος πύργος να απομείνει ακατοίκητος αφού η συνετή χήρα βον Γουόλφ προτίμησε ως τόπο διαμονής την πολυπληθή Ελβετία από τη άδεια απεραντοσύνη της Ναμίμπ, ενώ στη συνέχεια πούλησε όσο όσο τη συζυγική έπαυλη χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς.  

 


 

Για περισσότερες φωτογραφίες: Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα... 

Διαβάστε για τη Ναμίμπια:

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 1 - ΕΤΟΣΑ ΠΑΝ, ΤΟ ΠΑΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 2 - ΦΥΛΗ ΧΙΜΠΑ, "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ" | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 3, ΒΟΥΣΜΑΝΩΝ ΕΡΓΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 4 - ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 5 - ΝΑΜΙΜΠ, ΣΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 6 - ΚΟΛΜΑΝΣΚΟΠ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 7 - ΒΙΝΤΧΟΥΚ, Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 8 - ΚΟΚΕΡΜΠΟΥΜ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ-ΦΑΡΕΤΡΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 10 - ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν