ΝΑΜΙΜΠΙΑ 11 - ΦΙΣ ΡΙΒΕΡ ΚΑΝΥΟΝ, ΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Front Picture: 

Είναι, με συντριπτική διαφορά, το μεγαλύτερο φαράγγι της Μαύρης Ηπείρου. Οι Αφρικάνερς μάλιστα προβάλλουν υπερηφάνως τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος παγκοσμίως - αμέσως μετά τον αδιαμφισβήτητο χρυσό ολυμπιονίκη, το αμερικάνικο Γκραν Κάνυον στο Κολοράντο.

 

Της Ισαβέλλας Μπερτράν

Το ταξίδι στη Ναμίμπια πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2002

 

Μεταξύ μας, η άποψη αυτή μάλλον εντάσσεται στις υπερβολές του τοπικού τουριστικού μάρκετινγκ, αλλά ποιος νοιάζεται τελικά για την ακριβή στατιστική κατάταξη του Fish River Canyon στα τεφτέρια των γεολόγων τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τέτοιο φυσικό μεγαλείο;

 

 

 


Το Hiker’s View Point στο βόρειο άκρο του φαραγγιού είναι το φυσικό σημείο εκκίνησης (κι ένα από τα ελάχιστα σημεία κατάβασης) για όσους ψυχωμένους επιθυμούν να περπατήσουν στον πάτο του μέχρι τη νότια απόληξή του στο Ais Ais.

 

Η σχετική ταμπέλα στην αφετηρία του μονοπατιού είναι αμείλικτα σαφής: πορεία ογδονταπέντε χιλιόμετρων.

 

Και να σκεφτείς ότι αναφέρεται μονάχα στο βατό – που λέει ο λόγος – τμήμα του κάνυον που συνολικά εκτείνεται σε ακριβώς διπλάσιο μήκος.

 

Εν ολίγοις το εν λόγω τρέκκινγκ δεν είναι παίξε γέλασε και απευθύνεται μόνο σε άρτια προετοιμασμένους.

 

Διαρκεί το λιγότερο τέσσερα εικοσιτετράωρα και - το χειρότερο - χωρίς καμιά δυνατότητα ανεφοδιασμού από πουθενά.

 

Πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό για το περπάτημα και τον ύπνο θα πρέπει κανείς να ζαλωθεί επιπροσθέτως το βάρος προμηθειών φαγητού τεσσάρων ημερών.

 

Για να μη μιλήσουμε - στη δική μας περίπτωση - για τα έξι εφτά επιπλέον κιλά φωτογραφικών που χωρίς αυτά δεν κάνουμε βήμα.

 

Συμπέρασμα: σε ο,τι τουλάχιστον μας αφορά, δυστυχώς δεν μας παίρνει.

 

Οπότε και θα μείνουμε αναγκαστικά με το απωθημένο, παρακολουθώντας στο μεταξύ μ’ ένα μικρό τσίμπημα ζήλιας και  ισχυρή δόση θαυμασμού την πενηνταπεντάρα σκληραγωγημένη ορειβάτρια εκ Νοτίου Αφρικής καθώς ξεκινάει το μεγάλο εγχείρημα, παρέα με την κόρη, το γιο και τη νύφη της, κουβαλώντας μάλιστα στην πλάτη της το βαρύτερο σακίδιο όλων. Εύγε της!

 

Αφού ανταλλάσσουμε χαιρετισμούς ανεμίζοντας τα χέρια μέχρι που η μικρή ομάδα χάνεται από τα μάτια μας προς το χάος, αναχωρούμε για τη μόνη εναλλακτική εξερεύνηση που αντιστοιχεί στα κότσια μας: μια παρατεταμένη πορεία κατά μήκος του χείλους του γκρεμού.

 

Main Viewpoint, Rockies Point, Eagles Rock, Sulphur Springs οι ονομασίες των διαδοχικών παρατηρητηρίων στην άκρη της βαράθρου, όπου μισό χιλιόμετρο και βάλε κατακόρυφης πτώσης χάσκει συνεχώς κάτω στα πόδια μας.

 

Πως αλλιώς να περιγραψεις αν όχι με τη λέξη «δέος» αυτό το ανάμεικτο συναίσθημα συντριπτικής μηδαμηνότητας αλλά και ύψιστης ψυχικής ανάτασης που σε καταλαμβάνει μπροστά στο υπερθέαμα της Φύσης; Και πώς το δέος αυτό να μην γιγαντωθεί μέσα στην κυρίαρχη ερημιά του γυμνού οροπεδίου που γειτνιάζει με το κάνυον;

 

 

 

 

Μόνα σημεία αναφοράς στη διάρκεια της πολύωρης περιπλάνησής μας: δυο εγκαταλειμμένα στη σκουριά του χρόνου κουφάρια φορτηγών και τρία μοναχικά δέντρα κόκερμπουμ, σήμα κατατεθέν της Ναμίμπια. Α ναι! Και μια ξεστρατισμένη ζεμπρίτσα που χάθηκε καλπάζοντας μόλις της έγινε αντιληπτή η ενοχλητική παρουσία μας. Κατά τα άλλα, ψυχή ζώσα.

 


 

Και όμως! Η επιστροφή στην κοινωνία των ανθρώπων απέχει λιγότερο από είκοσι χιλιόμετρα, και μάλιστα σε μία από τις ελκυστικότερες εκδοχές της.

 

Βορειοδυτικά του Εθνικού Πάρκου, μερικά μπάνγκαλοους πλήρως ενσωματωμένα στο βραχώδες τοπίο είναι η εμπνευσμένη λύση για κατάλυμα στην περιοχή. Λέμε να το τιμήσουμε.

 

 

Διαβάστε για τη Ναμίμπια:

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 1 - ΕΤΟΣΑ ΠΑΝ, ΤΟ ΠΑΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 2 - ΦΥΛΗ ΧΙΜΠΑ, "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ" | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 3, ΒΟΥΣΜΑΝΩΝ ΕΡΓΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 4 - ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 5 - ΝΑΜΙΜΠ, ΣΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 6 - ΚΟΛΜΑΝΣΚΟΠ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 7 - ΒΙΝΤΧΟΥΚ, Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 8 - ΚΟΚΕΡΜΠΟΥΜ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ-ΦΑΡΕΤΡΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 9 - ΝΤΟΥΓΟΥΙΣΙΜΠ, Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΝΑΜΙΜΠΙΑ 10 - ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν