ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 8 - ΖΑΦΙΜΑΝΙΡΥ, "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ"

Front Picture: 

Στην Αντοέτρα δεν θα μπεις αν δεν διαβείς πρώτα την πόρτα του κοινοτικού γραφείου όπου και θα κληθείς ν’ ακουμπήσεις μια μικρή χρηματική συνεισφορά στις προσπάθειες των κατοίκων για τη συντήρηση του μοναδικού χωματόδρομου που τους ενώνει με την υπόλοιπη Μαδαγασκάρη. Όλα νομότυπα, και με τις σχετικές υπογραφές στο βιβλίο εσόδων. Ορίστε και η απόδειξή σας, ευχαριστούμε πολύ, και τώρα περάστε να γνωριστείτε με τους Ζαφιμανίρυ.

 

Κείμενο: Ισαβέλλα Μπερτράν

Φωτό: Κώστας Ζυρίνης

 

Δημοσιεύτηκε στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος αρ. 103 / 30.03.2002

 

«Οι απόγονοι αυτών που επιθυμούν» σημαίνει τ’ όνομά τους στη ντόπια γλώσσα. Μια ετυμολογία την οποία δεν έχουν μπορέσει ακόμα να ερμηνεύσουν οι εθνολόγοι που τους έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί στην απομονωμένη επαρχία τους. 

 

Μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες αριθμούν οι εναπομείναντες εκπρόσωποι αυτής της ιδιαίτερης φυλετικής ομάδας της Μαδαγασκάρης  που ξεχωρίζει ως προς τις συνήθειες και το τρόπο ζωής ακόμα κι από την συγγενική φυλή Μπετσιλέο της οποία θεωρείται υποδιαίρεση.


Διαφορές που εντοπίζονται κατ’ αρχάς στην αρχιτεκτονική των χωριών, που σε τίποτε δεν θυμίζουν τα γειτονικά χωριά των Μπετσιλέο στα κεντρικά υψίπεδα της μεγαλονήσου όπου κυριαρχούν τα λασπόσπιτα με τα γήινα χρώματα.

 

Στην Αντοέτρα αντίθετα, όπως και στην Ιφασίνα ή το Σακαρίβο καθώς και στους υπόλοιπους οικισμούς των Ζαφιμανίρυ, τα σπίτια είναι αποκλειστικά ξύλινα, διακοσμημένα με σκαλιστά μοτίβα πάνω στις πόρτες, το ίδιο και οι υπερυψωμένες σε πασσάλους αποθήκες σιτηρών.

 


 

Η προνομιακή αυτή χρήση του ξύλου ως κύριο οικοδομικό υλικό  δεν είναι ασφαλώς άσχετη με τη βασική ασχολία  όλων σχεδόν των μελών της κοινότητας στον τομέα της λεπτοξυλουργικής, δραστηριότητα που έχει αναδείξει τους Ζαφιμανίρυ σε απαράμιλλους τεχνίτες στην κατασκευή αντικειμένων και επίπλων από παλίσανδρο.

 

Η ακραία ωστόσο απομόνωση της φυλής έχει διαμορφώσει και ανάλογες ιδιοσυγκρασίες, με αποτέλεσμα τα μέλη της να αντιμετωπίζουν ακόμα με επιφυλακτικότητα τις αραιές εμφανίσεις ξένων ταξιδιωτών από τα μέρη τους. Μα και την ίδια στιγμή να ασκούν υπέρ του δέοντος στενό μαρκάρισμα πάνω στους λιγοστούς επισκέπτες, με εμφανές εμπορικό κίνητρο την προώθηση των καθ’ όλα υπέροχων ξυλόγλυπτων.

 

Μια σπάνια εξαίρεση μέσα στον γενικό πληθυσμό της Μαδαγασκάρης όπου κυριαρχεί το χαμογελαστό και άδολο καλωσόρισμα οποιουδήποτε ξένου.

 

 

 

Για περισσότερες φωτογραφίες:

Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα... 

Διαβάστε επίσης για τη Μαδαγασκάρη:

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 1, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ MOORA MOORA. | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 2 - ΤΣΙΝΓΚΥ, ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 3, ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΓΟΚΕΡΩ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 4 - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΥΨΙΠΕΔΑ, ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 5 - ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ, "Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ" | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 6 - ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΙΣΑΛΟ, ΑΦΡΙΚΑΝ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 7 - ΝΟΣΥ ΜΠΕ, ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΚΤΙΝΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν 

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 8 - ΖΑΦΙΜΑΝΙΡΥ, "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ" | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 9 - Η ΓΗ ΤΩΝ ΜΠΑΟΜΠΑΜΠ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν