ΠΕΡΟΥ 6 - ΚΟΥΣΚΟ, ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΛΑ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΑ
Οι μακρινοί ήχοι της μουσικής μας βρήκαν στο δεύτερο φλιτζάνι του καφέ, κι ακόμα ψάχναμε να εντοπίσουμε την γεωγραφική προέλευση των ταρατατζούμ όταν ξεπρόβαλαν στη πλατεία οι πρώτοι χορευτές με τις μάσκες. Μα τι έγινε; Αύγουστο μήνα γιορτάζουν το καρναβάλι εδώ;
Κείμενο: Ισαβέλλα Μπερτράν
Φωτο: Κώστας Ζυρίνης
Δημοσιεύτηκε στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος αρ. 101 / 16.03.2002
Απολαμβάνουμε ένα αργοπορημένο και τεμπέλικο πρωινό χαζεύοντας την κίνηση από τον εξώστη του καφέ Baghdad.
Με το που διαβάσαμε το λογότυπο στην ταμπέλα, αμέσως είπαμε «με τέτοιο σουρεαλιστικό όνομα και τέτοιο μπαλκόνι με θέα στην πλατεία, αυτό είναι το μαγαζί μας και τέρμα».
Ε, δεν είναι δα και λίγο να σε λένε Baghdad, να έχεις Γερμανό ιδιοκτήτη και να εδρεύεις στην Πλάζα ντε Άρμας, στην καρδιά του Κούσκο, σε κοντά τριάμισι χιλιόμετρα υψόμετρο μέσα στις περουβιάνικες Άνδεις.
Και επιπλέον να προσφέρεις θέα όχι σε κάποιο μουσουλμανικό τέμενος ως θα αναμενόταν εκ του ονόματός σου, αλλά στην εκκλησία της Κομπανία ντε Χεσούς, ένα ακόμη από τα σπουδαία αρχιτεκτονήματα που έχτισαν τον 17ο αιώνα οι Ισπανοί Ιησουίτες για να φέρουν στο δρόμο του σωστού θεού όσους ιθαγενείς Ίνκας επέμεναν ακόμα στους λάθος δικούς τους.
Οι μακρινοί ήχοι της μουσικής μας βρήκαν στο δεύτερο φλιτζάνι του καφέ, κι ακόμα ψάχναμε να εντοπίσουμε την γεωγραφική προέλευση των ταρατατζούμ όταν ξεπρόβαλαν στη πλατεία οι πρώτοι χορευτές με τις μάσκες.
Μα τι έγινε; Αύγουστο μήνα γιορτάζουν το καρναβάλι εδώ;
Η περιφορά στους ώμους άλλων μασκοφόρων ενός περίεργα στολισμένου και μη ευδιάκριτου από μακριά κατασκευάσματος ήρθε να ενισχύσει αυτήν την αρχική εντύπωση.
Ώσπου ο σερβιτόρος του Baghdad - Ιρλανδός αυτός - που βγήκε στον εξώστη να χαζέψει μαζί μας το θέαμα έλυσε την απορία μας.
- Καρναβάλι;
- Όχι βέβαια, από πού κι ως πού; Δεκαπενταύγουστος σήμερα και γιορτάζει η Virgen Maria, δεν το ξέρατε;
Αυτό ήταν λοιπόν! Και οι μάσκες; Οι χοροί;
Όσο γι αυτό, έχει να κάνει με την ξεχωριστή λατινοαμερικάνικη νότα που χρωματίζει λίγο πολύ όλες τις θρησκευτικές τελετές του καθολικισμού εισαγωγής που έφεραν, μαζί με τις επιδημίες και τα πυροβόλα όπλα τους, οι Ισπανοί κατακτητές του Νέου Κόσμου.
Και ναι μεν μπορεί σήμερα να ασπάζονται επισήμως τον καθολικισμό εννιά στους δέκα Περουβιανούς, διατηρούν όμως παράλληλα εκατοντάδες στοιχεία από την ντόπια παράδοση.
Κορυφαίο παράδειγμα, η μεγάλη ινκαϊκή φιέστα του Ίντι Ράιμι που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 24 Ιούνη στο Κούσκο, χωρίς να ξεχνάει κανείς τις κατά τόπους παγανιστικές γιορτές προς τιμή της Πατσαμάμα, της Μητέρας Γης των αρχαίων Ίνκας, «επανέκδοση» της οποίας αποτελεί εν πολλοίς και η εορτάζουσα Virgen Maria.
Δεκαπενταύγουστος αλά περουβιάνα λοιπόν!
Διαβάστε για το Περού:
ΠΕΡΟΥ 1, ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΝΔΟΡΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
ΠΕΡΟΥ 2 - ΜΑΝΤΡΕ ΝΤΕ ΝΤΙΟΣ, Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
ΠΕΡΟΥ 3 - ΠΑΡΑΚΑΣ, ΝΑΣΚΑ, ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
ΠΕΡΟΥ 4 - ΑΡΕΚΙΠΑ-ΚΟΛΚΑ ΒΑΛΕΫ, EL CONDOR PASA | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
ΠΕΡΟΥ 5 - ΤΙΤΙΚΑΚΑ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
ΠΕΡΟΥ 7 - ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
Για φωτογραφίες από το Περού:
Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα...