ΑΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - ΟΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

Front Picture: 

Αφρική του Νότου. Τροπικός του Αιγόκερω. Να διαβαίνεις τη νοητή γραμμή και μια, και δυο, και τρεις φορές… Στη Ναμίμπια, στη Νότια Αφρική, στη Μοζαμβίκη... 


Της Ισαβέλλας Μπερτράν 

Φωτό: Κώστας Ζυρίνης
Δημοσιεύτηκε στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος αρ. 190 / 29.11.2003 
 

 


 

 

Φαντάσου αντί για ταμπέλες με όριο ταχύτητας λόγω δημοσίων έργων, να διασταυρώνεσαι συχνά πυκνά με προειδοποιητικές πινακίδες με την ένδειξη «προσοχή στα ελάφια».

 

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να συναντάς ενίοτε και κάποιο απ’ αυτά τα γλυκύτατα μηρυκαστικά σταματημένα στη μέση του δρόμου να κοιτάνε μ’ απορία, αλλά χωρίς φόβο, τα μεταλλικά κουτιά με τις ρόδες.

 

Φαντάσου αντί για «υποχρεωτική πορεία ίσια» και «απαγορεύεται η στάθμευση», να προσπερνάς σε τακτά διαστήματα  πινακίδες μ’ ένα καφέ δεντράκι σε λευκό φόντο και την ένδειξη 1 χλμ.

 

Και, ανεξοικείωτος όπως είσαι στην αρχή, να αναρωτιέσαι μεγαλοφώνως (ή, έστω, από μέσα σου): μα καλά τι κάνουν αυτοί εδώ πέρα; Μας αναγγέλλουν  ότι σε ένα χιλιόμετρο υπάρχει δέντρο, μην τύχει και δεν το προσέξουμε και πέσουμε πάνω του;

 

Η αλήθεια είναι ότι η σαβάνα δεν βρίθει δέντρων, ωστόσο οι εν λόγω πινακίδες δεν τοποθετήθηκαν εκεί για την προστασία τους από τυχόν απρόσεκτους οδηγούς.

 

Αντίθετα επισημαίνουν στους σπάνιους (για τα ελληνικά δεδομένα) περαστικούς ότι σε ένα χιλιόμετρο θα συναντήσουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με χτιστό τραπεζάκι και καθίσματα, για μια στάση χαλάρωσης κι αναψυχής στη σκιά.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο τους ειδοποιούν επίσης, πριν από κάθε χωριό, με ειδικό σήμα και ανάλογη απεικόνιση, να προσέχουν να σχολιαρόπαιδα που ενδέχεται να περνούν το δρόμο.

 

Αυτά όλα στη Αφρική του Νότου. Κι όταν λέμε Αφρική του Νότου δεν εννοούμε  την χώρα «Νότια Αφρική» αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή. Διότι σε ο,τι αφορά τις πολύ ιδιαίτερες αυτές πινακίδες, τις ίδιες λίγο πολύ συναντάς τόσο στη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα και την Μοζαμβίκη όσο και στη Ζιμπάμπουε.

 

Με μια αποκλειστικότητα ωστόσο ως προς την τελευταία: τις συχνές προειδοποιήσεις «προσοχή στους ελέφαντες».

 

 

Εξωτικές μεν στα δυτικά μάτια, απολύτως τετριμμένες όμως για τους κατοίκους της πρώην Ροδεσίας όπου συγκεντρώνονται τα πιο πολυάριθμα στην Αφρική εναπομείναντα κοπάδια του είδους.