ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ 1 - ΤΟΜΑ ΣΑΝΚΑΡΑ, Η ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Front Picture: 

Έμεινε στα ιστορικά χρονικά ως «ο Μαύρος Τσε», τελευταίος μεγάλος παναφρικανιστής, στον απόηχο του Λουμούμπα και του Νκρούμα,  με την οραματική φλόγα ενός Γκεβάρα και δολοφονημένος όπως εκείνος στην ίδια περίπου ηλικία. Πάνω από τρεις δεκαετίες μετά τον βίαιο θάνατό του, ο Τομά Σανκαρά, πάλαι ποτέ Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, εξακολουθεί και σήμερα να συγκινεί και να εμπνέει με το έργο του την Αφρική της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της αυτογνωσίας.

 

Της Ισαβέλλας Μπερτράν

Φωτό: Κώστα Ζυρίνη - Ισαβέλλα Μπερτραν

 

Σημείωση: εξαιρείται η φωτογραφία του «ανοίγματος» που προέρχεται από το διαδίκτυο, και έχει τραβηχτεί από άγνωστο σε μας φωτογράφο.

 


Το ταξίδι στην Μπουρκίνα Φάσο πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2013

 


 

«Το λεγόμενο χρέος δεν είναι παρά μια καλά οργανωμένη επιχείρηση επανακατά-κτησης της Αφρικής. (…).

 

Το χρέος αυτό δεν μπορεί να εξοφληθεί. Αν ωστόσο σταματήσουμε να το αποπλη-ρώνουμε, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι πιστωτές μας δεν πρόκειται να πεθάνουν εξ αυτού.  Αν αντίθετα συνεχίσουμε τις καταβολές, είναι άλλο τόσο βέβαιο πως εμείς θα λιμοκτονήσουμε (…).

 

Μα αν η Μπουρκίνα Φάσο μόνη της αρνηθεί την πληρωμή, τότε εγώ δεν θα βρίσκομαι ανάμεσά σας στην επόμενη διάσκεψη! Μόνο με την υποστήριξη όλων μπορούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε. Και μόνο άμα πάψουμε να πληρώνουμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα πενιχρά μας μέσα για την ανάπτυξή μας».

 

 

Ήταν 29 Ιούλη του 1987 όταν ο λοχαγός Τομά Σανκαρά, πρόεδρος του Εθνικού Επαναστατικού Συμβουλίου της Μπουρκίνα Φάσο πρόφερε αυτά τα λόγια στη διάσκεψη κορυφής των χωρών μελών του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας στην Αντίς Αμπέμπα.

 

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφητικά. Δυόμισι μήνες μετά, στις 15 Οκτώβρη του ίδιου έτους, θα πέσει νεκρός από ριπή οπλοπολυβόλου στη διάρκεια στρατιωτικού πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του μέχρι πρότινος συντρόφου του εν όπλοις Μπλαιζ Καμπαορέ. Με τις πλάτες της μητέρας Γαλλίας, εκείνος θ’ αναλάβει, με το αζημείωτο φυσικά, να επαναφέρει επειγόντως τη χώρα στο δρόμο της σύνεσης, δηλαδή της υποταγής στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Η Γη των Ακέραιων

 

Δεν γίνεται να μιλήσεις για την Μπουρκίνα Φάσο, αν δεν μιλήσεις πρώτα για τον Τομά Σανκαρά.  Στο κάτω κάτω, ακόμα και τ’ όνομά της, η χώρα σ’ αυτόν το χρωστάει. Δικής του έμπνευσης ήταν η μετονομασία της από Άνω Βόλτα - ονομασία κληροδοτημένη από τα χρόνια της γαλλικής αποικιοκρατίας - σε Μπουρκίνα Φάσο ή αλλιώς «η Γη των Ακέραιων», περιγράφοντας συνάμα με δυο λέξεις το ιδανικό που ονειρεύτηκε γι αυτήν.

 

Αλλά ας μην βιαστούμε. Είναι πολύ μεγάλο και βαρύ το κεφάλαιο «Τομά Σανκάρα» για να χωρέσει μία κι έξω σε μια ανάρτηση, και μάλιστα ενός κατά βάση ταξιδιωτικού σάιτ. Γιαυτό και θα το ξετυλίξουμε σιγά σιγά, στον ρυθμό της περιπλάνησής μας ανάμεσα στη Φύση και τους ανθρώπους της «Γης των Ακέραιων». Μιας γης περίπου άγνωστης στους πολλούς και ίσως γι αυτό από τις αυθεντικότερες που έχουμε επισκεφτεί.

 

Όσο για σήμερα, επέτειος της δολοφονίας του «Τσε της Αφρικής», θα ξεκινήσουμε να τον γνωρίζουμε  μέσα από ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του στον ΟΗΕ την 4/10/1984.   Κάτι σαν εισαγωγή, ας πούμε. Και σαν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ εκείνον που με τον θάνατό του επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτό που ο ίδιος  διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία: «Μπορείς να σκοτώσεις έναν επαναστάτη, μα τις ιδέες του ποτέ».  

 

Απόσπασμα από την ομιλία του Σανκαρά στον ΟΗΕ στις 4/10/1984

 

«Έρχομαι εδώ φέρνοντας μαζί μου τον αδελφικό χαιρετισμό μιας χώρας όπου εφτά εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άντρες αρνούνται πλέον να πεθαίνουν από αμορφωσιά, πείνα και δίψα.

 

Έρχομαι να σας μιλήσω στο όνομα ενός λαού που επέλεξε να διεκδικήσει και να αναλάβει πάνω στη γη των προγόνων του την ευθύνη της Ιστορίας του, με  όλες τις θετικές και τις αρνητικές της όψεις, χωρίς κανένα σύμπλεγμα κατωτερότητας.

 

… Δεν έχω πρόθεση να διατυπώσω κανένα δόγμα Δεν είμαι ούτε μεσσίας ούτε προφήτης. Δεν κατέχω καμιάν αλήθεια. Μια φιλοδοξία έχω μονάχα, κι έναν διπλό στόχο:

 

Πρώτον, να μπορέσω σε απλή γλώσσα, αυτήν της σαφήνειας και της καθαρότητας, να μιλήσω στο όνομα του λαού μου, του λαού της Μπουρκίνα Φάσο.